Onze cultuur? Gewoon je werk goed doen
Interview met oprichter Wilko Jan Aardema
Als je Wilko Jan vraagt naar de cultuur, de kernwaarden, de visie en het gedachtegoed van Aardema Van Boetzelaer Advocaten, wordt het eerst stil. Dan volgt heel rustig een weloverwogen antwoord: “Gewoon en gedreven werken. Volgens mij dekt dat de lading wel.”
Wilko Jan en Wessel startten ons kantoor omdat ze moe waren van alle blabla in de advocatuur. “Ons credo is: doe je niet anders voor dan je bent en zeg niets wat je niet kunt of wilt waarmaken”, vertelt Wilko Jan. “Daar vonden én vinden wij elkaar volledig in. Dus op een dag keken we elkaar aan en zeiden we: zo’n kantoor gaan we starten. Hoe dat er in de praktijk precies uitziet? Het laatste wat ik wil, is ook vervallen in blabla”, lacht hij. “Dus eigenlijk moeten mensen dat zelf ondervinden. En natuurlijk ben ik dan trots als een cliënt zegt: ik ben blij dat ik jullie heb. Maar ergens vind ik het ook heel normaal.”
Overzicht, kwaliteit, geen drukdoenerij
"Wie per definitie alleen maar het onderste uit de kan wil, zit bij ons niet goed”
Zo min mogelijk gedoe
Op de vraag wat dan zo normaal is, antwoordt hij: “Dat je je best doet om kwaliteit te leveren. Dat je oplossingen zoekt die zo min mogelijk gedoe inhouden voor iedereen, dat je het niet spannender maakt dan het is. Bij ons op kantoor hangt veel werk van de Rotterdamse kunstenaar Jeroen Allart. Vooral zijn landschappen spreken me aan. De details zijn tot in precisie uitgewerkt, maar het grootste deel van zijn doeken is leeg. Zo werken wij ook graag: nauwkeurig waar het telt, simpel waar het kan. Overzicht, kwaliteit, geen drukdoenerij.”
Andere oplossingen
Een reden waarom Wilko Jan ooit rechten ging studeren, was het verhaal van het Salomonsoordeel. Als twee vrouwen strijden om het moederschap van een kind en Salomon vragen om een oordeel, stelt hij voor het kind met een zwaard in tweeën te delen. Ieder de helft. Zo ontdekt hij wie de ware moeder moet zijn. Namelijk de vrouw die hem smeekt het kind te laten leven, en het dan toch maar toe te delen aan de andere vrouw. Wilko Jan: “Het is misschien onorthodox, maar recht wordt soms bereikt door een andere oplossing dan zwaaien met wetten en regels. Ik merk het in de praktijk ook: soms is een potloodstreep op een bouwtekening al genoeg.”
Helder en respectvol
"Wie per definitie alleen maar het onderste uit de kan wil halen, zit bij ons niet goed”, besluit Wilko Jan. “Wij proberen onze cliënten vooral ook voor te houden wat waardevol is voor de lange termijn. Dat kun je heel hip ‘meedenken’ noemen, maar voor ons is het gewoon ‘zorgen voor tevreden cliënten’. Daarom ben ik blij dat mensen vrijwel altijd bij ons terechtkomen via anderen die goed geholpen zijn. Blijkbaar zijn er meer mensen die houden van een heldere en respectvolle benadering.”